Следвайте Гласове в ТелеграмПостоянна германска бригада от около 4800 войници ще

...
Следвайте Гласове в ТелеграмПостоянна германска бригада от около 4800 войници ще
Коментари Харесай

Германия разполага бригада в Литва за пръв път след края на Втората световна война

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Постоянна немска бригада от към 4800 бойци ще бъде ситуирана в Литва, наоколо до съветската граница и ще e боеспособна през 2027 година

Това беше обявено в понеделник, откакто министрите на защитата на двете стран подписаха съглашение за първото непрекъснато разполагане на немски войски в чужбина след Втората международна война, заяви Ройтерс.

Германският министър на защитата Борис Писториус съпостави съглашението, което назова " историческо " с разполагането на съюзнически сили в Западна Германия по време на Студената война, с цел да пазят Запада от руско настъпление.

" Източният фланг към този момент се реалокира на изток и обвързване на Германия е да го пази ", сподели Писториус на взаимна конференция с сътрудника си в Литва.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година НАТО даде обещание да ускори наличието си на източната граница на алианса.

Повечето от единиците ще дойдат през 2025-2026 година и те и техните фамилии ще получат " атрактивни условия ", в това число немскоезични учебни заведения, детски градини, жилища и полети, сподели Писториус.

" Скоростта на плана ясно демонстрира, че Германия схваща новата действителност в региона на сигурността ", добави той.

Германия към този момент управлява многонационалната бойна група на НАТО в Литва от към 1000 бойци, които ще бъдат интегрирани в бригадата.

Литва ще похарчи към 0.3% от брутния си вътрешен артикул през идващите години за създаване на жилища, подготвителни площадки и друга инфраструктура за немските войски и евентуално ще би трябвало да увеличи налозите за това, сподели Лауринас Кашунас, началник на парламентарната комисия за национална сигурност и защита.

" Всички политически партии, отляво надясно, са съгласни, че това е приоритет. Ще намерим нужните запаси ", сподели Кашунас пред кореспонденти.

Литва, която има население от 2.7 милиона души, разполага с войска от към 8 хиляди професионални бойци и наборници.

" Трябва да чакаме освен положителни, само че и най-лоши сюжети. Така че би трябвало да сме подготвени... Русия остава главната опасност за нас и НАТО ", съобщи министърът на защитата на Литва Арвидас Анусаускас.

Германия даде обещание да разположи за непрекъснато единица с размер на бригада през юни, преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс, само че едвам в този момент се ангажира с график.

Инфо: dnevnik.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР